Topsportzorgcentrum in Groningen wordt ‘iconisch’

Topsportzorgcentrum in Groningen wordt ‘iconisch’

Een goede naam moet nog worden gevonden, maar er is wat tijd. Het Topsportzorgcentrum Groningen, waarvan de aanleg dinsdag officieel van start werd geschoten, is juni 2018 klaar.

Twijfels

Onomstreden is het niet. Twijfels zijn er over de financiering en het werkelijke nut voor de amateursport, maar de eerste paal gaat in juni dit jaar in de grond.

Topman Henk Dedden van aannemer Friso zei dat als de winter 2017/2018 niet al te streng is, de oplevering precies een jaar later is. Dan is de stad Groningen, aldus wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA), een ‘iconisch’ gebouw rijker.

Topresultaten

Topsportzorgcentrum Groningen verrijst op Sportpark Corpus den Hoorn, kost ruim 8 miljoen euro en krijgt vier verdiepingen. Hoofdgebruikers zijn FC Groningen, GGZ-instelling Inter-Psy en VNO-NCW/MKB Noord. Daarmee wordt het, aldus de drie, een plek voor topsport, topzorg, ontmoeten en ondernemen en gaat ook de breedtesport, lees: amateurs, daarvan profiteren. Algemeen directeur Hans Nijland van FC Groningen: ,,Topresultaten kunnen simpelweg niet uitblijven.’’

Ontwikkelaar, eigenaar en verhuurder is Euroborg NV, waarvan de gemeente voor 100 procent aandeelhouder is. FC Groningen huurt de begane grond voor dertig jaar. Zowel het eerste elftal als de zes opleidingsteams krijgen daar een eigen kleedkamer. Daarnaast komt er een multifunctionele trainingshal, met onder meer een 40 meter springbaan. Volgens Nijland gaat Gerard Kemkers, manager Topsport en Talentontwikkeling bij de FC, er zijn ziel en zaligheid in leggen.

Groot deel voor de FC

Op de eerste verdieping komt een openbaar ontmoetingscentrum, inclusief horeca, alsmede spelershome en kantoren van FC Groningen. De eredivisionist bezet daarmee een behoorlijk deel van het gebouw.

Inter-Psy wordt eigenaar van de tweede laag, dat ingericht wordt voor sportzorg, vitaliteit en bewegen. Martini Ziekenhuis is één van de partners die betrokken is bij het neerzetten van ‘een gezamenlijk concept voor het brede publiek’.

Meer parkeerplekken

Werkgeversorganisatie VNO-NCW / MKB Noord wordt hoofdhuurder van de derde verdieping. Directeur Lambert Zwiers dinsdag bij de start: ,,Sport is ondernemen en ondernemen is sport.’’

Zoals het Noordlease-stadion vanaf de oostkant beeldbepalend is bij de entree van de stad, zo moet het Topsportzorgcentrum dat met de opvallend groene aluminium gevel aan de westkant worden. Ook het parkeerterrein krijgt een opknapbeurt. Er komen 212 openbare plekken en 84 voor de gebruikers.